Přeskočit na obsah

Praktické informace

Než poprvé vstoupíš na tatami 

 
 

Zde je několik základních informací, které je dobré vědět, než poprvé vstoupíš na tatami. Aikido je japonské bojové ke kterému patří i filosofie a základní pravidla etikety. 

Pravidla etikety v dojo:

 

– Dostav se na trénink včas, minimálně 15 minut před začátkem. V případě, že přijdeš pozdě, vyčkej na okraji tatami, dokud ti učitel nedá pokyn, po kterém se můžeš zapojit do tréninku.

– Při vstupu do dojo i při odchodu je správné uklonit se směrem ke kamize, obrazu O’Senseie, případně k čelu dojo ve stoje. Ukloň se též při příchodu i odchodu z tatami v seize.

– Nevstupuj na tatami v obuvi, v dojo a mimo tatami používej přezůvky. Snaž se, aby tvoje Gi(cvičební úbor) bylo čisté, v dobrém stavu, bez silných vůní či zápachů.

– Měj čisté ruce i nohy, před tréninkem si je umyj. Udržuj své nehty v rozumné délce – příliš dlouhé nehty mohou způsobit nepříjemné zranění.

– Pokud máš delší vlasy, svaž si je.

 

– Před tréninkem odlož hodinky a další šperky na vyhrazené místo. Na tatami nenos pití, stravu, žvýkačky atd.

 

– Neodcházej z tatami v průběhu cvičení bez svolení učitele. Svůj návrat na tatami opět nahlas učiteli.

 

– Neseď na tatami zády ke kamize, obrazu zakladatele. Také neseď s nataženýma nohama. Seď v seize, případně v sedu se zkříženýma nohama, vždy však s narovnanými zády.

 

– Nezapomeň, že jsi na tréninku, aby ses něco naučil, ne, aby sis uspokojil své ego. Chovej se dle zásad slušného chování, buď ohleduplný, opatrný a slušný. Nezapomínej na to.

 

– V průběhu cvičení se nenechej strhnout k agresi, či k hádkám. Omez mluvení na minimum jak při výkladu učitele, tak při samotném cvičení. Konverzace by měla být omezena na téma aikido.

 

– Máš-li problémy s pohybem či technikou, nepokřikuj na učitele, ale pokus se “odkoukat” techniku od ostatních. Případně vyčkej na vhodnou příležitost a požádej učitele o radu a pomoc.

 

– Snaž se cvičit s co nejpokročilejšími lidmi. Nestyď se požádat je, aby si s tebou zacvičili. Projevuješ jim tím úctu a dychtivost učit se.

 

– Prováděj příkazy učitele ihned, aby na tebe ostatní nemuseli čekat.

Kde se cvičí?

 
 
 

Místo, kde se studenti scházejí k nacvičování bojového umění, se jmenuje Dojo. Jméno je převzato podle doktríny bojových umění z buddhistických učení spojených s halou, která se používá k disciplínám meditace, koncentrace, dýchání. V překladu doslova “místo cesty”. 

 

Tatami (žíněnka) 

Tatami je obvykle vyrobeno ze zápasnické žíněnky. Hlavní místo, které je hlavní částí aktů v dojo a nejdůležitější místo orientace se nazývá vrchní místo nebo kamiza (Joza). Často je označeno obrázkem zakladatele Morihei Ueshiby a kaligrafií Aikido. Oproti kamiza posedu je nižší posed shimoza. To je střetávací místo studentů a místo, ze kterého sledují instruktory. 

Organizace na tatami 

 
Seiza

Základní pozice v sedě se nazývá seiza a provádí se pokleknutím nejprve na levé koleno s pravou rukou na koleně, poté na pravé, s tělem i hlavou vzpřímenou. Prsty jsou nízko, takže celá váha těla spočívá na vrchní straně chodidel. Ruce by měly být položeny lehce na stehnech dlaněmi otočenými dolů s prsty lehce ohnutými. Vzdálenost kolenou od sebe by měla být na 2 pěsti u mužů a 1 pěst u žen. Vstávání ze seizy se provádí obráceným postupem s krokem vpřed. Mělo by být provedeno jemně a rychle. Při zahájení tréninku sedí instruktor před studenty, pak se otočí tak, že je k nim zády, instruktor dává pokyn a všichni společně provedou ceremoniální hlubokou úklonu směrem ke kamize a následně se otočí čelem ke studentům a vzájemně se všichni za pozdravu “ONEGAISHIMASU” ukloní. V případě přítomnosti vyšších technických stupňů, či instruktorů na tréninku se učitel nejdříve pozdraví s nimi a teprve poté následuje společná úklona s ostatními. 

 

Pozdrav Rei v seiza

Pozdrav v seize se provádí při vstupu či odchodu na tatami a při společném pozdravu na začátku a konci tréninku. Nejdříve položíš levou a pak pravou ruku na zem (mohou jít i obě ruce současně). Palce a ukazováky rukou se dotýkají tak, aby vytvořily trojúhelník. Lokty zůstanou blízko kolenům a zhluboka se pokloníš. Nárty zůstávají na tatami. Při napřimování napřed bude tatami opouštět pravá a pak levá ruka (nebo opět obě ruce současně). Při obřadném ceremoniálu při úkloně ještě vyslovujeme poděkování v japonštině na začátku tréninku “ONEGAISHIMASU” a na jeho konci “DOMO ARIGATO GOZAIMASHITA“.

Technické stupně

 
 

V Aikido nejsou soutěže, jediným způsobem jak tedy ověřovat pokročilost studentů je pomocí zkoušek technické vyspělosti. 

Jsou rozděleny na:

Žákovské – kyu – se řadí od 6., po 1. kyu. Všichni nositelé žákovských stupňů mají bílý pásek. Bílá je barvou čistoty, prázdnoty a počátku. Barevně odstupňované pásky se v aikido nepoužívají, jsou spíše doménou sportovních disciplín. Ti, co ještě nezískali žádné kyu, se nazývají mukyu. Mistrovské stupně – dan – jsou seřazeny od 1. do 10. (zkoušky pouze do 4. danu – vyšší dany se udělují za zásluhy a celoživotní práci pro aikido).  Všichni nositelé danových stupňů nosí černý pásek a hakamu (kalhotová sukně s výztuhou v oblasti kříže). Hakama patřila k tradičnímu úboru samurajů (vojenská šlechta). Sedm záhybů na hakamě symbolizuje sedm ctností obsažených v samurajském kodexu – bušido. Nositel hakamy by měl mít již několikaletou zkušenost v aikido a měl by být vzorem méně pokročilým studentům, a to nejen v oblasti techniky, ale i v chování v dojo a mimo něj.